PMA Landscape Architects Ltd.

Forks of the Thames London, Ontario

Social

Ecological

The Forks of the Thames is the centerpiece of a revitalization development for the Thames River in downtown London, Ontario. The project, at the Forks of the Thames River, involved the redevelopment of the existing Ivey and Harris Parks. PMA Landscape Architects was part of the consulting team who developed the overall master plan for the Forks area. Working closely with the City of London Parks Planning Department, PMA created a new central waterfront plaza, interactive fountain, and interactive children’s spray pad.

Extreme grade changes, accessibility and site views to the river set the parameters for the design of the urban plaza. The plaza retaining wall forms the space, while functioning as a massive structural wall and waterfall element. It provides users with an elevated view to the plaza and views beyond. The wall was designed to complement the historic county building adjacent to the site. Visitors to the plaza operate the interactive fountain, while ground jets, waterfalls, spray jets and fibre optic lighting add to the ever-changing waterscape and use of the plaza. Future phases of the development include a park pavilion offering concession space, casual dining, and public change and  washroom facilities. An extension of the riverside promenade will include an open space theatre area and children’s playground.

 

Ontario Concrete Awards – Cast-in-Place Award Material Innovation 2002

  • London, ON
  • 370 m2 / 0.9 acre
  • Public Park

view of sculptural and interactive play wall

children’s spay pad

child playing in the water

historical panels and waterfall element

gardens at Fork of the Thames

gardens at Fork of the Thames

 

© PMA Landscape Architects Ltd. 2017